Történet csattanó nélkül

2008.09.26. 10:07

 Hosszúra nyújtott történet, folyt. köv. felirattal a végén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egészben az a legszomorúbb, hogy Ken MacLeod, ez a hegylakós nevű skót író jól ír. Leírásai, képei elevenek, a regény él, lélegzik.

De.

 

Izgalmat, de azonnal!

A regény olvasásakor a 128. oldal volt az első, amelynek megnéztem a számozását. Ez nagyon, nagyon rossz szimptóma. Arra voltam ott kiváncsi, hogy vajon mikor kezd összeérni a két szál, amelyen a szerző a cselekményt futtatja. Másrészt a feszültség, a tét, ami behúz a regény világába, csaknem akart felbukkanni.

Ez a science fictionnél megbocsáthatatlan bűn. A regény első oldalain szerződést kötünk: te, az író felvillantod, hogy a portéka körülbelül mit tud, majd beljebb csalsz a boltodba, én meg engedelmesen követlek. Ez a türelem mindaddig kitart, ameddig az izgalom megvan. A Kozmonauták vára annyiban csalódás, hogy túl sok benne a környezet bemutatása, a csupán hangulatfestő részek nagyon rátelepszenek a regényre.

 

Többet várunk tőled!

Pedig az unalmas szövegtömbök alól néha kikandikál a nagybetűs Lehetőség: ebben a könyvben bizony több van. Pozitív az uniós tematika, jópofa a kommunista, a szovjetek által vezetett EU gondolata. Érdekes a szauruszvilág. A könyv utolsó fejezeteiben azután megjelenik az adrenalinpörgető elem, az űrállomás élete is visz némi izgalmat a regénybe. De ez már csak olyan, mint amikor a rossz tanuló egy-két dologra azért még emlékszik a leckéből, de ez a feleletén már nem segít. Ráadásul, arculcsapásként érhet minket a vég: amikor kiderül, hogy messze nincs befejezve a történet (mondjuk ez nem is volt titok), de nehéz így lezárt, kerek egészként minősíteni, és az értékelésén is sokat ront ez.

Jó regény lenne ez a Kozmonauták vára.

Csak az a sok-sok felesleges szöveg: csak azt tudnám feledni.

Úgyhogy várom a következő, egykötetes MacLeod-regényt, például ezt.

 

Értékelés:

 

(három és fél)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr91682452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása