Az SF mai helyzetéről 1.

2009.03.18. 14:58

Felkészülni: ez egy elméletibb jellegű írás. Csapongva említek benne sokmindent, ami a cím tárgykörébe tartozhat, de - ahogy mondani szokás - a teljesség igénye nélkül. 

 

Kiindulópontom a Ben Bova által szerkesztett Nebula Award Showcase 2008-ban található. Az antológiában a Végjáték írója, Orson Scott Card írt a témában.

OSC néhány gondolata közül szemezgetek, a sajátaimat dőlt betűvel hozzátéve:

  • A science fiction Verne, Wells és legfőképpen az agilis szerkesztő, Hugo Gernsback óta nemcsak kategóriát, forradalmat, de egy sikeres mozgalmat is jelent. A SF tulajdonképpen egy publikálási kategória, Gernsback találmánya.
  • Az irodalmi kánont még mindig a modernizmus alakítja, de (legalábbis az USA-ban) egyre több szépirodalmi szerző merészkedik science fiction területre, tematikák felé. Ez főként disztópikus, postholocaustos történetekben manifesztálódik.
  • A science fictionben már lezajlottak a belső forradalmak: a campbelli hard SF, majd a visszatérés a „szociálisabb” tematikához, majd jött a hatvanas évek Új Hulláma. Ezek minimozgalmak voltak, és valahol 1970 táján leállt a mozgalmasdi, azóta nincs is több. (Ahogy OSC megállapítja, a cyberpunk csak tematikájában új – bár tegyük hozzá, hogy alapjai már az Új Hullámban megtalálhatók - , irodalmilag nem hozott újdonságot. Ez áll a steampunkra, és mindenféle –punkságra.
  • Már mindent kitaláltunk a science fictionben, nincsenek új tematikák (megjegyzésem: egy-két mikroáram azért fölfedezhető: kvantummechanika, szingularitás, transzhumanizmus).
  • A science fiction elfogadottsága nagyobb mint valaha: olyan professzorok kerülnek hamarosan az egyetemi katedrák élére, akiknek meghatározó olvasmányélményük egy Asimov- vagy egy Clarke- vagy egy Dick-írás. Vajon ez nálunk is így lenne?
  • A régen hihetetlennek tűnő SF-elemek (tárgyak, találmányok) a hétköznapi élet szinte minden szegmensében megjelennek és tért hódítanak. Emlékszik még valaki arra, milyen játékprogramokról álmodoztunk C64-ünk vagy Sinclair ZX Spectrumunk mellett, a piros joystickot nyomogatva? iPhone, a maga érintőképernyőjével? Microsoft Surface? Helló, üdvözlünk a mában. Vagy a tegnapban.
  • Egyre nehezebb állócsillagoknak megjelenniük az SF egén. Ezzel egyetérthetünk: ragyogó írók garmadájától jelenik meg regény, de meghatározó, iskolateremtő író nincs a műfajban. A kérdés persze az, hogy az úgynevezett szépirodalomban van-e ilyen? Joyce Finnegans Wake-je 1939 óta az egyik legkreatívabb kísérleti regény; a kortárs nemzeti díjas regényekben sincs egetverő újdonság a huszadik századi modern és posztmodern óta. Posztmodern: az olvasók továbbra is történeteket várnak. Itthon egyszerre kritikai és befogadói siker Spiró György Fogsága, ami pedig… hát, klasszikus történelmi kalandregény, akárhogy is szépítjük.
  • Úgy tűnik, a határ, az a vastag fal, ami most még az SF-et elválasztja a szépirodalomtól, lassan, de biztosan zsugorodik. Ha a fal végleg megszűnik, az SF mint kategória is eltűnik. Ettől nem tartok. A science fiction mint közösség – az internetnek is köszönhetően – erős és önszerveződő, saját szájízzel rendelkezik, szüksége van a kategóriába (zsánerbe) tartozó írásokra.
  • Orson Scott Card szerint a nagy irodalmi forradalom az SF rokona, a fantasy területén várható. Hozzátenném, hogy a tágabb értelemben vett fantasztikus irodalom egyrészt bővebb tematizálást tesz lehetővé, de a fantasy meghatározó része még mindig a Tolkien és C. S. Lewis által kitaposott ösvényen poroszkál. Érdemes viszont böngészni a World Fantasy Award regénykategóriájában jelölt műveket, ott más a tendencia (pl. Haruki Murakami). És mi van a másik testvérrel, a horrorirodalommal? Ott is várható irodalmi forradalom?

 

  • A személyes véleményem az, hogy a science fiction mindig is rétegirodalom marad. Ha jó művek születnek, akkor az SF több embert fog érdekelni. A filmek, a sorozatok tovább növelhetik a scifi ázsióját, főleg, ha a kiadók jobban a jelenben élnének (igénytelen kinézetű-honlapú Asimovs és Analog ebben nem segít).

 

De vegyük észre, hogy az SF mindig a tudománnyal áll összefüggésben, és az – főleg a fizika, a kémia, biológia stb. – sokakat elriaszt. A fantasy, a krimi, a supernatural thriller sokkal könnyebben befogadható. Nem véletlen, hogy az űropera reneszánszát éli.

Viszont amellett, hogy az alkategóriákban (időutazás, robotok, háború, disztópia, hard SF stb.) nincs új, nagyon változatosak a regények. Az itthoni megjelenőkből pl. hasonlítsuk össze a Pörgést meg A sötét sebességét vagy a Kozmonauták várát. Eléggé különböznek, nem?

Még egy fontos tényező: az utánpótlás. Kint töménytelen a jelentkező, a Locus First Novel kategóriája minden évben ontja az új írókat, akiknek legnagyobb része talpon marad, publikál.

A magyar helyzetről később írok.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr231009844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2009.03.18. 23:45:12

Okosak OSC gondolatai, és jók a dőlt betűs megjegyzések is. Engem nagyon érdekel, miről lesz szó az ígért következő, csupa dőlt betűs helyzetelemzésben, abból azért kerekedhetnek jó kis viták!

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2009.03.18. 23:51:33

Kint töméNYtelen a jelentkező, az itthoniak viszont a Trombitásban igencsak döntik a töményet...
:)))
(Bocs, ma ilyen "vicelődős" napom van; a metropolis blogon Galántai Zoliba is belekötöttem. :D

sezlony 2009.03.19. 09:01:01

Új tematikák addig lesznek, amíg a tudomány új eredményeket produkál. Soha semmi nem adott akkora lökést az sf-nek, amikor az emberiség egy időre kéznyújtásnyira érezte a világűrt. A mostani mérnöki csodák ennél hétköznapiabbak, kevésbé hozzák lázba az embereket - az sf tehát, ha új területeket szeretne magának, akkor nem a tudomány, hanem az irodalom felé fordul.

SFinsider 2009.03.19. 14:31:58

A mérnöki csodákon túl azért vannak ma is felfedezések - gondolj csak a scifi félmúltjára: klónozásról szóló alkotásokra, a Mars-gyarmatosítást megéneklő regényhullámra. Érzésem szerint a kozmológiai SF egyre izgalmasabb lesz, mert tele van filozófiai kérdésekkel, így egyszerre lehet hard és lélektani (igen, Egan:-). Irodalmilag erősen kérdéses a műfajon belüli radikális megújulás, főleg a rajongótábor miatt (gondolj csak a Fény recepciójára,pedig az egy könnyű szöveg).
Ha OSC-nek hihetünk,az új területek felfedezését a "szépirodalmárok" végzik el.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.22. 19:25:00

Nekem a dőlt betűs részek még jobban is tetszettek. :) Különösen az volt érdekes, ahol a fal vékonyodásáról és építéséről van szó, tényleg így van, de akkor ezek szerint a SF gettó falait két oldalról építik.
süti beállítások módosítása