A Kossuth Kiadó nemrég tette közzé sci-fi tematikájú pályázatának végeredményét. Blogom első interjúját az első helyezettel, Székelyhidi Zsolttal készítettem.

 

 

 

 

 

 

 

Mi a kapcsolatod az írással, ezen belül az SF-fel? 

 

Eddig két verseskötetem jelent meg, a második Zajtalanítás címen 2004-ben. A Spanyolnátha művészeti folyóirat egyik szerkesztője vagyok. Sokat foglalkozom zenével, írok is róla, például a Spanyolnáthában Zajzószer néven a modern elektronikus zenéről vezetek rovatot. Az írás, azt hiszem, a hobbim, mert este írok, sokat zenélek, a scifi pedig javarészt a hobbik utáni hobbim, mert scifit éjjel írok… Talán mégsem hobbi, inkább második műszak, a munka utáni…

 

Az SF-fel 2004-ig az olvasás és a rajongás kötött össze. Zöllner Marcell barátommal akkortájt beszéltünk először Jega Jade-ről. Az ő fejéből bukkant elô, azt mondta, csináljunk egy képregény-sorozatot, ő rajzolja, én pedig teleírom a bubborékokat - felvázolta az alapötletet, napokig, mit napokig, hetekig beszélgettünk, s annyira belelkesedtünk mindketten, hogy aztán neki is ültünk, ő rajzolni, én meg írni kezdtem. 

 

Miről szól a regényed? 

 

Ide másolnám, ha nem haragszol, a szinopszist:

 

 Amikor az ismert világ ellen folytatott addigi legnagyobb hódító háborúban, a GurhOngban, az emberi faj csaknem elpusztult, az életben hagyottaknak - tízezren alig - menniük kellett. A Föld és a Mars lángolt, akár a vöröslő esti Nap, s a perzsenyelvek halottá sütötték, amihez hozzáértek.

 

 A megmaradtak Olmár vezettével túljutottak a Tejúton s tovább, a csillagfényű ismeretlen felé. Bolyongás bolygók és napok között, hónapok és évek, éjek és nappalok nélkül. A Megmaradtak Népe ment előre, menetelt, s észrevétlenül, lassan a továbbjutásnál a letelepedés, az életben maradásnál az újjászületés lett a fontosabb.

 

 Olmár segítséget kért és kapott Kaiiból, a világ tudásának hatalmas könyvtárából, s ezzel a tudással kolonizáló hajókat épített, melyek azóta járják a hossztalan és széltelen űregyetemet, hogy újjáteremtsék az embereket. 

 

 Írisz űrhajója, az Asszolaán bukkant először lakható földre s az első kolónia keltetőtojásait oda, az An Illió nevű holdra telepítették át s magukra hagyták, hogy a kikelni készülő gyermekeket, az emberek új nemzedékének fejlődését egyáltalán ne befolyásolják a régiek.

 

Csakhogy a tojások egy kivételével mind elpusztulnak a háborúban, melyet a hold őslakói, a két uralkodóházra szakadt vountok vívnak emlékezetelőttől kezdve. Íriszék tudatlanul távolodnak, a feldúlt-égetett Alaptábor közelében ez alatt lélegzethez jut az egyetlen, akit a sors életre szánt: Jega Jade, akiről ez a történet valóban szól. 

 

 

 

Honnan jött az ötlet, és mennyi idő alatt írtad meg a regényt? 

 

Az eredeti képregény-sorozat 12 részre tagolódott, Jega Jade születését és felcseperedését meséli el a Háborúban született című első rész, amelyben persze megismerjük a háttértörténetet és képet kaphatunk a világról, ahol a regény játszódik. A 12 rész (ha valaha elkészül), Jega Jade életének 12 legizgalmasabb periódusát meséli majd el, aminek a végén az emberek, a Megmaradtak Népének élére áll s hihetetlen harcban szembeszáll a sorsunkat irányító isteni fajjal is…

 

Majdnem 2 és fél évig tartott megírni a Háborúban születettet. Az egészet úgy képzeld el, hogy munka mellett heti egyszer-kétszer összeültünk Marcinál, én a számítógéphez ültem, ő a rajzasztalhoz, szólt a metál vagy épp a hip hop, és összeesésig dolgoztunk, persze másnap megintcsak munka. Amellett, hogy a regény mondatról mondatra állt össze a fejemben, sok idő kellett ahhoz is, hogy a történet önálló nyelvet kapjon (mármint eddig rövid verseket, szövegeket írtam, ez volt az első nagyobb próbálkozásom regényírással), s megtalálja a maga formáját. Egy idő után - persze ezt sokan mondják, ezért közhelyesnek tűnhet - önállóan íródott, felpörgött és fejezetről fejezetre haladt a végkifejletig. Ha kész volt 10-12 oldal, Marcival megbeszéltük, a felbukkanó új karakterek módosították rajzgondolatait, vagy fordítva, egy új rajzötlet alapján nyert formát valamelyik figura. 

 

 

Mi az előképe, szerinted melyik már létező, ismertebb regényre hasonlíthat? 

 

Jó kérdés… Ösztönösen visszafelé kutakodtam például a nyelvezet kialakításában, ami inkább mesélő, leíró, néhol akár klasszicizáló. A gyermekfőszereplő - mint a regény kulcsfontosságú eleme - szintén nem egyedi, de nem is a scifikre jellemző ötlet. De, ha már… az animék, a mangák előszeretettel szerepeltetnek gyermekeket, Spielberg David-je az AI-ban (igaz, android), Az idő urai Pielje… 

 

 

Említetted, hogy te is, mint jómagam, reklámügynökségnél dolgozol. Mikor van időd írni, és mi a munkatempód? 

 

DTP operátor vagyok napi 9 órában egy kisebb reklámcégnél, de tulajdonképp 12 éve a reklámszakmában dolgozom. Ahogy írtam is, második műszakban írok, este, éjjel. Általában otthon írok vacsora után, igaz, viszonylag keveset, mert ebben a „második műszakban” kell időt szakítanom a Spanyolnátha szerkesztési feladataira, a zenére, egyéb munkáimra… A regénykészítéshez ugyanakkor egyfajta rituálé kapcsolódik. Marcinál ülünk össze munka után s egyszerre haladunk, míg én egy éjjel alatt 5-12 oldalt tudok megírni, attól függően, épp hogy tudom felvenni a fonalat, addig ő a soron következő képet rajzolja s színezi. A Háborúban született készítésének két és fél éve alatt majdnem minden héten egyszer átéjszakáztunk egy napot. 

 

Írói-irodalmi példaképek, kedvenc regények, esetleg kedvenc scifik? 

 

A scifiben, fantasyban Lovecraft, Bierce, Frederic Pohl, Robert Sheckley, Dick, Frederic Brown, Bixby… sokan novelláik miatt. 

 

Milyen szerinted a jó scifi?

 

Átérezhető, átélhető belülről, hideg és kiszámíthatatlan kívülről. Az érzelmek teszik olvashatóvá a scifit, a történet, a környezet adják meg az ízét-zamatát. Na és persze az idegenség-összetevő, mint fűszer. Vannak nagyon jó scifik néhány emberrel egy szobában, egy jó sztorival, de csak idegenekről szóló regényrôl alig tudunk (vagy nem tudunk?). Minden más harmadlagos vagy többedleges… 

 

 

Következő mű?

 Jega Jade - A gyűjtő

 

Kösz az interjút!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr95698552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása