Több mint sci-fi

Címkék: könyv sturgeon

2008.10.10. 10:43

 A Maecenas Kiadó új sorozatának első kötete a legendás, de itthon kevéssé ismert Theodore Sturgeon regénye, a Több mint emberi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyerekek

Szinte hihetetlen, hogy - amennyire kortárs, angol nyelvű olvasmányélményeim mondatják velem - ilyen történet manapság ritkán születik. A sztori középpontjában egy mongol idióta csecsemő, egy fekete ikerpár és egy kislány áll, de az első főszereplő Egyed, ez a különös féleszű. Az ő sorsuk forr össze, hogy a homo spaienst meghaladva egy új fajt, a homo gestaltot testesítsenek meg - de nem külön-külön, hanem együtt alkotva az új faj első példányát, miközben mellesleg az antigravitációs szerkezet feltalálása körülötti bonyodalmakba is belekóstolunk.

 

Felnőtt

A regény sodra, elbeszéléstechnikája gazdag és árnyalt ábrázolást tesz lehetővé. Egyed hihetetlenül jól megformált szereplő, de a mellékszereplők is jól eltaláltak. A regény különleges annyiban is, hogy nem cselekmény-, inkább gondolatorientált. Filozofikus beszélgetések, fejtegetések váltják egymást, szervesen beépülve a történésekbe. A regény első része rendkívül hideg, borongós, és ez nem véletlen: a Több mint emberi egy pontos mese a kiszolgáltatottságról, az árvaságról és a kivetettségről. A science fiction eszközeivel mutatja be, milyen a társadalom peremén és afölött élni, milyen sors vár arra, aki függetleníteni szeretné magát a fennálló status quo-tól. 

A regény különlegessége az az irodalmi szempontból gazdag és árnyalt nyelv, amelyen Sturgeon írt. Magamat kell ismételnem: szinte hihetetlen, hogy science fiction ilyen szép irodalom lehet. Jó lubickolni a mondatokban, csak vigyázni kell, nehogy elnyeljen az az általános pesszimizmus, amely a regény lapjairól árad.

Egy megjegyzés: a regény borítója nagyon randa, példa egy ötletesebb megközelítésre itt.

 

Értékelés:

  

 (négy és fél)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr78706492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acélpatkány · http://acelpatkany.blogspot.com/ 2008.10.13. 11:45:10

"[...] a legendás, de itthon kevéssé ismert Theodore Sturgeon regénye, a Több mint emberi."

"ez így, ebben a formában nem igaz" ( ;-) ) - aki járatosabb az SF-ben, annak ez a név és a regény is ismerős. Persze a fiatalabbak közt nem annyira, de én pl. még a GBk-s kiadását olvastam pár éve. De tényleg az SF egyik klasszikus alapműve, nekem is nagy kedvencem a szerzővel együtt.

SFinsider 2008.10.13. 11:48:57

Jár a pont a megjegyzésért! :-)))))
süti beállítások módosítása