Harmincötmillió

Címkék: ajánló könyv

2008.11.17. 13:07

 Harry Harrison regényében, a Helyet! Helyet! -ben pontosan ennyien laknak New Yorkban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tegnap holnapja

 A regény 1999-ben játszódik. Andy Rausch-t, a rendőrnyomozót különleges feladattal bíznak meg: egy gazdag alvilági figura halálának kell utánajárnia. A tettes egy fiatal tajvani emigránscsemete, Billy Chung. Rausch közben összeakad az áldozat szeretőjével is, akivel összeköltözik, miközben megpróbálja elkapni Chungot. A regény keserű lezárása 1999 szilvesztere.

 

Bolondok hajója

Harry Harrison, más, magyarul jól ismert és kedvelt regények szerzője 1966-ban írta ezt a művét. Maga a regény olyan, mint a viharos tengeren hánykolódó hajó, melyen a szereplők kétségbeesve próbálnak talpon maradni, nehogy a vízbe zuhanjanak.

A jövőbeli világ a túlnépesedéssel küzd. Harrison ezt nagyon ügyesen, hatásos, de nem olcsó írói eszközökkel mutatja be. Figurái élnek, de a legerősebb mégis Sol alakja, Rausch szobatársáé, aki egyedi és sokoldalú. Egy kicsit Földünket szimbolizálja: elmondja vádbeszédét az emberiség ellen, és meghal.

A regény tökéletességéből egy tényező von le sokat: hajója nem megy sehova. Vagyis a szereplők sorsa mögött nem találni a regényben egy folyamatosan jelenlévő, nagy rejtélyt, nincsenek meglepő fordulatok, és már az elejétől tudjuk, hogy szegény Billy kölyök a tettes. A szereplők csak túlélni akarnak. A regény lapjai épp ezért nem rejtenek reményt, nincs optimista végkicsengése, gondolata, ami önmagában nem is baj.

De az az izgalom, abból kellett volna még.

 

Értékelés:

(négy)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr6773547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eipi-1 · http://termeszettudomany.blog.hu 2008.12.08. 12:50:06

Nekem kimondottan tetszett ez a része a könyvnek, hogy az emberre rátapad az a sűrű szenny és kilátástalanság és csak húzza le egyre jobban. Ami nem tetszett benne, a végén az az volt, hogy Rusch látja még a csajt. Ez olyan nagyon valószínűtlen felesleges túleröltetett lélekrombolónak induló valami, ami végülis semmilyen hatással nincs az olvasóra... legalábbis rám nem volt.
Viszont a könyv egyébként nagyon rendben van.
Ha érdekel, itt megnézheted az én kritikámat róla: www.kikotoonline.hu/konyv/helyet__helyet_
süti beállítások módosítása