Jó év lehetett

Címkék: könyv

2009.01.08. 17:46

 Mármint 1954. Az Aranytoll kötetek sorában (újra) megjelent a Szívélyes fahrenheit, amely az 1954-es év néhány kiemelkedő scifi novelláját tartalmazza.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy nevek

A kötet Asimov és Martin H. Greenberg Best of... sorozatának 1954-es kötete. Ez az esztendő nemhogy Magyarország scifi-, de mezei történelmében sem kiemelkedő év; kint azonban maga az Aranykor - fantasztikus irodalmat és életkörülményeket tekintve egyaránt. A 17 kiválogatott novella írói az SF nagy alakjai közé tartoznak: Damon Knight, Alfred Bester, Algis Budrys, Dick, Clarke, Frederick Brown - ismert nevek.

 

Nagyobb és kisebb novellák

 Ötvennégy év telt el a novellák első megjelenése óta, és ezt a speciális ízt ki is érezzük az írásokból. Először is, a környezetrajzok, a felvázolt tudományos alapok, ha nem is idejétmúltak, de kicsit porosak. Semmi nano meg űropera vagy zsebuniverzum; vannak robotok meg furcsa idegenek, hideg fejű tudósok meg katonák. 

Az írások üzenete, az viszont időtálló, az írások stílusa egy-két esetben pedig briliáns.

Kedvenceim a kötetből:

Damon Knight: Anachron

Vérpezsdítő időutazásos történet, logikus felépítéssel, hihető világgal, és azzal a jóleső izgalommal, amit csak egy ilyen sztori képes okozni. Az időutazás toposza, azt hiszem, sose fog kikopni a science fictionből, de avatott toll kell egy ilyen megírásához.

William Tenn: Lent, a halottak között

Te jó ég, ezt az ötletet lovagolja meg Michael Swanwick zseniális novellája, a Holtak is! A társadalom, amelyik már nem húz határvonalat elhunytak és élők teste, világa között, az megérett a pusztulásra. Okos háborúellenes novella.

Alfred Bester: Szívélyes fahrenheit

Ha ezt a történetet magam elé álmodom nem scifiben, képzeletemben az USA déli vidékén járok az ötvenes években, és egy szökött néger utáni hajszáról olvasok. Bester kísérletező kedve bravúrosan oldja meg a narráció nézőpont-váltásait: elsőre zavaró, később elismerően csettintünk.

 Tom Godwin: Rideg egyenletek

Ez a novella a legendás scifi novellák közé tartozik, egy sorban az Alkonnyal, a Szája sincsen, úgy üvölttel vagy Az Isten kilencmilliárd nevével. Jól példázza a minket körülvevő világ és a neki kiszolgáltatott ember hiábavaló küzdelmét. A tragikusan szép novella torokszorító és emlékezetes.

 Chad Oliver: Transzformátor

Az ötlet zseniális, és nem SF: egy modellvasút élete elevenedik meg előttünk, mintegy a Toy Story előfutáraként. Dráma, feszültség, nyoma sincs benne a gyerekes bájnak.

 Frederick Brown: Válasz

Igen, ez kimaradt: ez is egy legendás, és rövid novella. Ha rövid egy sztori, szellemes csattanót kíván, és ezt itt meg is kapjuk.

 

A kötet tehát összképében izgalmas olvasmány, ma is mércének számító írásokkal. A fordítás tűrhető, de kérem, nehogy mégegyszer valaki lefordítsa a fantasy szót, mert ráküldöm a trollokat!

(És kedvenc vesszőparipám, a borító: ronda, közhelyes és semmitmondó, nincs köze a válogatáshoz.)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr49865811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matney 2009.01.09. 16:47:54

Irodalmilag valóban nagyon jónak néz ki az antológia (még csak az elején járok), de a kiadó helyében kihagytam volna a bevezetőt (szellemeskedő, fölösleges, a magyar olvasónak érdektelen; pl. kit izgat, hogy 54-ben melyik csapat lett a baseball-bajnok?), valamint a szerkesztők prelűdjeit a novellákhoz. Ott ugyanis fura az egymásnak szólongatós, csevegő hangvitel, annak tudtában, hogy Asimov mester tizen-akárhány éve halott...

acélpatkány · http://acelpatkany.blogspot.com/ 2009.01.25. 10:44:31

Ez a különbség kettőnk közt: nekem ezek a dolgok külön tetszettek mikor először olvastam a könyvet :-)
süti beállítások módosítása