Varsóból, szeretettel

Címkék: újság

2009.02.02. 07:56

 Kitekintés: Lengyelország 2 legfontosabb scifi magazinjára tettem szert. Ugyan a lengyel nyelv olyan, mintha kitiltották volna belőle a magánhangzókat, mégis érdemes belenézni.

 

 

 

 

 

 

A NOWA Fantastyka - melynek címlapján a Spirit film reklámja kapott helyet - a profi havilap, leginkább a mi Galaktikánkhoz mérhető. Az A4-es méretű lap januári száma kis tudományos és könyvhírekkel indít, ezután irodalmi esszék következnek, majd rátérnek Stephen King írásművészetére is egy háromoldalas cikkben (akit ők csak Stephena Kinga néven jegyeznek).

Az irodalmi rész fekete-fehér, és két elkülönített részre tagolódik. Először a külföldiek, és csupa díjjelölt, tavalyi novella: Benjamin Rosenbaum, Melanie Fletcher, a januári Galaktikából ismerős Karen Joy Fowler Mindörökkéje, és egy számomra ismeretlen szerző, Vera Nazarian írása. Ezután jön a lengyel rész: egyik íróról sem hallottam, de fiatalokról van szó. 

Ismét színesre vált a NF, könyvajánlók jönnek, értékeléssel. Itt nyálcsorgatva lehet olvasni a szerzőket: Scalzi, Stross, John Crowley és meglepően sok lengyel szerző található ebben.

Film, képregény és egy horrorsorozat ismertetője zárja a lapot.

Összességében jól összerakottnak tűnik, de az irodalmi rész fekete-fehér mivolta egy kicsit fapadossá teszi azt a szekciót.

A Najlepsza Polska Fantastyka Science Fiction Fantasy I Horror az Új Galaxis-hoz hasonlít: csak lengyelek írnak bele. Címlapja szép színes, de belül fekete-fehér. Hat rövidebb-hosszabb novella és két publicisztika fért el ebben az összevont számban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr33917530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása