Greg Bear, aki eddigi 40 könyvével főleg a technikai, hard SF mezsgyéin járt, egy rendhagyó regénnyel jelentkezett idén augusztusban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Rend

 A történet érdekes felütéssel kezdődik: egy furcsa városban járunk, ahol már-már istenszerű lények beszélgetésébe hallgatunk bele. Ezután a mai Seattle-be ugrunk, hogy három főszereplő sorsát kövessük figyelemmel. Ők nemcsak abban hasonlítanak, hogy egy különleges városról álmodnak - innen is a könyv címe - hanem abban is, hogy birtokukban van egy-egy titokzatos kő. Ketten közülük a távoli jövőben élő két harcos testébe is képesek beköltözni.

Ez a távoli jövő nagyon különös. A haldokló univerzumot a Káosz fenyegeti, a Nagy Halál, ami elől az emberek Kalpa városába húzódtak vissza és valósággenerátorokkal védik határaikat. Így néz ki mindez:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ez nem elég, hogy kivédjék az emberiséget fenyegető végső veszélyt: harcosokat készítenek fel, akik elindulnak a Káosz felé. 

 

Káosz

Bear nagyon elrugaszkodott az eddigi munkásságától. A regény megoldása nem tiszta science fiction: inkább mitológia van itt egybegyúrva kozmológiával. A könyv egyes részei erősen emlékeztettek Borges híres novellájára, a Bábeli könyvtárra.

Az izgalmas felütés után megtörik a regény, és csak a második felében pörög fel újra, amikor a biztonságos várost elhagyják a harcosok. Ez pedig fantasy-s toposzt használ, a vándorlást és az új táj felfedezését. Hibának érzem, hogy a főgonosz, Typhon motivációit és eredetét Bear a regény utolsó oldalain veti elénk, sima összefoglalásban, és így nem a főszereplők interakcióiból ismerjük meg a rejtély feloldását.

Hiába a promóciós oldal, ez sem menti.

Buddhizmus, fantasy, számítógépes kalandjátékokra emlékeztető cselekményszál és az Univerzum halála - különös egyveleg, és érzésem szerint a City... inkább a nagy tehetségként induló, de végül elbukó science fiction regények hosszú sorába illeszkedik.

Az Eon sokkal, de sokkal jobb ennél.

(A City at the End of Time részletesebb elemzése angolul itt olvasható.)

 

Értékelés:

 

(három)

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr78688615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása