Optimista robotmese

Címkék: film review wall e

2008.09.22. 09:03

 Nos, igen. A külföldi pozitív fogadtatás (például itt) nem tévedett: ez tényleg az utóbbi idők egyik legegyénibb hangvételű animációs filmje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Színtiszta science fiction

A WALL-E valóban meghálálja a bizalmat. A történet többszáz évvel a mi korunk után játszódik, amikor is a Föld csaknem belefullad a szemétbe. Az élhetetlenné vált bolygó lakói a Buy Large nevű konglomerátum jóvoltából luxus-űrhajókra pattannak, és ott élik wellness-életüket, ahol legfontosabb tennivalójuk: a semmittevés. Eközben főhősünk, a címszereplő az egykori kék bolygót próbálja megtisztítani a szeméthegyektől - igaz, úgy, hogy eközben újakat hoz létre.

A film első felét a kis robot téblábolásai teszik ki, míg egy nap megérkezik az ő Évája (Eve), aki gyökeresen megváltoztatja nemcsak WALL-E, hanem végeredményben az emberiség életét is.

Rég lehetett ezen a műfajon belül ennyire igazi SF-t látni, ahol a spekuláció és a forma is a legmagasabb szinten áll.

 

Utópiából utópia

WALL-E, a robot különös anyagból van összegyúrva: egy kicsit E. T., egy kicsit R2D2, de mindenképpen a "nagy szíve van" tábort gyarapítja. A film első felében az alkotók a börleszk és a némafilmek világát idézik meg, itt nem kellett a magyar szöveg szerzőjének összetörnie magát. Az űrhajón játszódó rész viszont - szó szerint - fantasztikus utazás, és nemcsak a SF szerelmeseinek. A tökéletesen automatizált, elkényelmesedett emberiség bemutatása jól adagolt vizuális gegekből épült fel. A Pixar 3D-s bajnokai szinte minden egyes robotnak külön személyiséget alkottak (még a napernyőrobotnak is). WALL-E és Eve gesztusai szavak nélkül is univerzálisak, jól érthetőek.

A filmben nincsenek cuki állatok, hacsak főhősünk házi csótányát nem számítjuk ide.

És ami a legszívmelengetőbb: a film üzenetét nem az a szörnyű szájbarágás közvetíti, mint például a Táncoló Talpak esetében. Egyszer sem hangzik el sem a környezetszennyezés, sem a fogyasztói társadalom válsága kifejezés.

A film végkicsengése optimista: hisz abban, hogy lehetséges az újrakezdés, csak két jópofa, dünnyögő robot kell hozzá, meg legalább egy ember, aki bár hájas, de azért fel tud lázadni a hamis utópia ellen.

(És még egy tanulság: igen, a csótányok mindent túlélnek.)

 

utóirat: Buy Large, avagy mégis mozog a Föld

A film üzenetével ellentétes ugyan, de a merchandising beindult: a gyártó oldalán elképesztő kütyüket vásárolhatunk!

 

Értékelés:

 

(négy és fél)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr70675331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sezlony 2008.09.23. 12:38:23

Hm, ez jól hangzik. Majd megveszem a gyerekeknek, hehehe.

Tonda 2008.09.27. 01:16:01

Cső, sezlony, te is itt vagy? Kicsi a világ!
Nem is olyan hehehe, az enyém pl. félévesen 2001- Űrodüsszeiát nézett.
süti beállítások módosítása