Gyászolnak a dínók

2008.11.06. 00:25

Elment az a bestseller-író, aki science fictiont is nagy kedvvel művelt.

 

 

 

 

 

 

 

 Michael Crichton 66 éves volt. Az átlagember - talán - a Vészhelyzet alkotójaként ismerhette, de a Jurassic Park-kal (a regény megjelenése: 1990.) megkedveltette a dinoszauruszokat a nagyközönséggel, magyarán ő is felelős (Spielberg mellett) a dínómánia elterjedésében. A dinoszauruszok azóta rengeteg scifiben kaptak szerepet, néhány példa:

  •  Greg Bear: Dinosaur Summer
  •  Robert J. Sawyer: Quintaglio-sorozat; End of An Era
  •  Michael Swanwick: Bones Of the Earth, Scherzo with Tyrannosaur, Riding the Gigantosaur (ez utóbbiak novellák, elsőrangúak)
  •  James Patrick Kelly: Dinoszaurusz-logika (Fényévek antológia)

De emlékezzünk meg többi SF-regényéről is, például az Androméda-ködről, az ifjúsági regényeket idéző Idővonalról, a technothriller Prédáról, és kedvencemről, a Gömbről, amely ragyogó példa a feszültség megfelelő adagolására, a figyelem fenntartására.

Crichton regényeinek megfilmesítése nem mindig sikerült, és akkor még finoman fogalmaztam: a Gömb a könyvhöz képest csapnivaló, az Idővonal B-movie, a 13. harcos pedig sokadosztályú fércmunka. Egyik leghatásosabb filmje a Zaklatás, ami ugyan nem SF, de némi virtuális valóság és technológia azért szorult a történetbe.

A most eltávozott író science fiction regényeiben mindig alapos kutatással ágyazott meg a cselekménynek, és tőle még azt is elfogadta közönsége, hogy előszóval vezesse be a sztorit, ami elég irodalmiatlan megoldás. Általában az elszabadult technológiára építette regényeit, ami régi SF-toposz.

Nevét a sok regényborítón kívül egy dinoszauruszfaj, a Crichtonsaurus bohlini viszi tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr9753199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sezlony 2008.11.08. 13:04:09

Megdöbbentem, amikor megláttam a hírek közt. Még csak idős sem volt! Veszteség.

acélpatkány · http://acelpatkany.blogspot.com/ 2008.11.08. 20:23:25

(Nem akarlak megbántani, de az Androméda-törzs. Az Androméde-köd az Jefremov.)
Én csak filmadaptációkat láttam, de már ebből kitűnt, hogy ötletekért nem kellett a szomszédba mennie. De sajnos egyszer mindennek vége...

SFinsider 2008.11.08. 20:30:27

acélpatkány: igazad van, kösz a helyesbítést!
süti beállítások módosítása