Neo megint megmenti a Földet

Címkék: film

2008.12.26. 10:39

 Az Amikor megállt a Föld című filmet láttam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Armageddon

 A történet szerint a Central Parkba idegen űrhajó érkezik. A szerkezetből kilépő hatalmas android látszólag sérthetetlen; nem úgy a titokzatos idegen lény, Klaatu, akit a földi hadsereg le is lő. Klaatu azonban titokzatos újjászületésen megy keresztül, mi pedig megtudjuk, hogy az ő küldetése csak annyi: bejelenteni az emberiség hamarosan bekövetkező pusztulását. Megmenekülni látszólag csak néhány veszélyeztetett faj fog, az embereknek kampec - de feltűnik a színen a bájos főszereplő, a zsenge kora ellenére professzori titulust magáénak tudó nő, aki képes arra, hogy lebeszélje Klaatut erről a szörnyű tervről.

 

Armageddon elmarad

A film egy 1951-es science fiction remake-je, és ez megmutatkozik az üzenetében. Akkor könnyebben elképzelhető volt egy globális, viszonylag gyors pusztulás, mint most (Sztálin és a szovjet hadsereg ereje teljében, sikeres atombomba-tesztek mindkét oldalon). Ez a 2008-as mű azonban több sebből is vérzik.

Baj van a dramaturgiával: azt azért nehezen hisszük, hogy egy temetőbeli jelenet döbbenti rá Klaatut arra, hogy kár lenne eme megtévedt lényekkel végezni. És ezeket a szuperintelligens lényeket ilyen gyilkolási vágy, kereszteshadjáratos filozófia hajtja? Ideutaznak, oszt indul az óriásterminátor?

Baj van a színészekkel: Keanu Reeves pont annyira színészkedik, mint ahogy én rudat ugrok - sehogy. Gondolom, minden jelent előtt gondos Botox-kúrának vetették alá vagy tanácsokat vett Steven Seageltől, hogyan kell végigcsinálni rezzenéstelen arccal egy forgatást. John Cleese epizódszerepe érdekesebb, de rövid, és Jennifer Connelly színészi játéka sem hagy a nézőben különösebb nyomot.

Baj van a látványvilággal: azért ez a kevéske trükk nagyon sovány. A science fiction filmek erősség e a vizualitás, az itt gyenge, felejthető.

Érdekes lett volna úgy megcsinálni a filmet, hogy a végén tényleg annyi az emberiségnek.

 

Értékelés:

 

(három)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sfinsider.blog.hu/api/trackback/id/tr48842309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása